Program

Våra inomhusarrangemang varar c:a 2 timmar, exkursionerna 3–4 timmar om inte annat särskilt anges. Till exkursionerna rekommenderas oöm klädsel med grova skor eller stövlar samt matsäck. Vid samåkning med bil rekommenderas varje passagerare  betala 5 kronor per mil.

 

Annandag jul, torsdag 26/12
Hallands Väderö

Det finns möjlighet att följa med Bjärekretsen m.fl. föreningars traditionella julexkursion till Hallands Väderö.

Upplysningar: Henrik Nilsson och Ulrik Alm.

 

Söndag 19/1 2020 kl. 09.00
Vinterfåglar i hemmamarker

Huruvida turen bjuder på traditionella vinterfåglar eller tidiga vårfåglar återstår att se.

Årets första exkursion kan bjuda både på örnar och tofsvipor, och har vi tur även en hygglig chans att få se pilgrimsfalk och kanske t.o.m. jaktfalk.

Samling: P-platsen NO Gruvtorget, Höganäs.

Exkursionsledare Göran Paulson.

 

Söndag 26/1 kl.10.00
Rovfågel- och gåssafari i Nordvästskåne

Naturskyddsföreningarna i Kullabygden och Ängel- holm genomför tillsammans med KOF en gemensam dag med rubrikens tema. På ett antal bemannade stationer bjuder erfarna skådare på guidning och span. Vilka stationerna blir meddelas på föreningarnas hemsidor närmare evenemangsdatum. De kommer att vara bemannade kl. 10–13.

Fyll en bil, åk på safarirunda i våra rika vintermarker. Naturligtvis klär du dig varmt och har fika med!

Upplysningar: Ulrik Alm.

 

Torsdag 13/2 kl. 19.00
Hur klarar Höganäs klimatomställningen?

Detta får ni reda på av Fredrik Seger, som är hållbarhetsutvecklare i kommunen.

Plats: Café Amanda, Höganäs bibliotek.

Upplysningar: Gunnel Petersson

 

Torsdag 5/3 kl. 19.30
Dina grannar är ute om kvällen

Naturskyddsföreningen inbjuder till ugglekväll. Det är rätt tid i kalendern och rätt tid på dygnet, men garanti kan vi inte lämna när det gäller naturen och dess innevånare. Men vi hoppas höra kattugglans rop och kommer dessutom att berätta lite om dess biologi, roll i folktron och säkert åtskilligt annat.

Vi går mestadels på stigar, runt Björkerödsdammen och är tillbaka vid samlingsplatsen efter kanske 2 timmars lugn promenad med stopp för kortare fältföreläsningar.

Samling för samåkning från P-platsen NO Gruvtorget i Höganäs kl. 19.30, eller på Björkeröds P-plats på Kullaberg kl.19.45.

Exkursionsledare Ulrik Alm.

 

Tisdag 10/3 kl. 19.00
Årsmöte med berättarprogram

Sedvanliga årsmötespunkter följt av bild- och berättarprogram. ”Kvinnor på annorlunda vägar”, om kvinnor som resenärer och äventyrare. Ulrik Alm håller i detta.

Föreningen bjuder på enkel förtäring.

Plats: Café Amanda, Höganäs bibliotek.

 

Söndag 29/3 kl. 10.00
Strandstädning, Mölle fälad

Vi går som tidigare norrut från Vattenmöllan och städar framför allt området kring klockgrodedammarna men fortsätter sedan mot Mölle.

Kom med och gör nytta och njut av en skön förmiddag med lärksång och vipspel!

Samling i Vattenmöllan, vid Banvaktsstugan.

Upplysningar: Henrik Nilsson och Ulrik Alm.

 

Lördag 18/4 kl. 10.00
Fagning på Zackows mosse

Vi lämnade i höstas Zackows mosse väl hävdad med slåtter och bete. Men under vinter och tidig vår har, som alltid, vissna löv, torra grenar och kvistar börjat lägga sig på marken. Detta ska nu bort för att underlätta groning och kommande slåtter. Samtidigt gör vi också en ordentlig översyn av stängsel och spänger.

Upplysningar: Kerstin Bergelin, 0705 41 14 14.

 

Lördag 18/4 kl.20.00
Grod- och paddexkursion

Med lite tur sammanfaller vår exkursion med toppen av groddjurens spelaktivitet. Vart vi beger oss bestäms dagarna innan utflykten. Tag gärna med ficklampa, inte minst för att undvika att trampa på djur på väg till/från sina lekvatten

Samåkning från P-platsen NO Gruvtorget, Höganäs.

Exkursionsledare Göran Paulson.

 

Lördag 9/5 kl.07.30
Besök på Wapnö gård

Efter den gemensamma starten från Höganäs åker vi till fågellokalen Klarningen i Östra Karup. Där kollar vi fågellivet och tar förmiddagsfika. Därefter styr vi kosan till Wapnö gård nordost om Halmstad. Vi får en guidad vandring då vi får en inblick i verksamheten innan vi äter lunch på restaurangen (kostnad 150 kr). Gårdsbutiken lockar säkert till inköp. På hemresan kanske vi gör ytterligare fågelstudier.

OBS! Anmälan till Gunnel Petersson, 0707 63 46 32, senast måndag 20/4.

Samåkning från P-platsen NO Gruvtorget, Höganäs.

 

Onsdag 13/5 kl. 19.00
Kvällskonsert i Kristinelunds bäckravin

Grönskan är skir och fågelsången intensiv när alla nyanlända fågelhanar ska hävda sina revir och locka till sig varsin hona. Kanske får vi höra göken ropa och i den nyanlagda våtmarken kanske se gråhakedoppingen ligga på ägg. Den s.k. Niagarabäcken bjuder alltid på fina upplevelser. OBS! obanad terräng.

Samling på parkeringen vid Tempo i Viken (undvik kundparkeringen). För den som vill cykla träffas vi 19.10 på P-platsen vid Kristinelunds ädellövskogsreservat.

Exkursionsledare: Göran Paulson.

 

Fredag 5/6 kl. 20.00
Naturnatten vid Skälderviken.

Naturnatten – ett riksomfattande arrangemang – alltid detta datum, denna fina tid. I år vandrar vi från Arild och österut mot Skärethållet till. Vi ser dagens aktörer gå mot mer rofyllda timmar och kanske möter vi de som tar vid när försommarnatten är som vackrast. Vi går i lugnt tempo och bryter för tillbakamarsch när vi känner oss nöjda.

Samling för samåkning från P-platsen NO Gruvtorge i Höganäs kl. 20.00, alternativt anslutning på Hamnplan i Arild kl. 20.15

Exkursionsledare Ulrik Alm.

 

Söndag 14/6 kl. 10.00 och 14.00
De vilda blommornas dag

I år erbjuder vi två olika vandringar precis som de senaste åren.

Bra att ha med på båda vandringarna är flora, lupp och fika.

På förmiddagen 10.00–12.30 inbjuder vi till blomstervandring vid Karl XII:s skansar i Mölle. Här kan vi lära känna och glädjas åt en stor mångfald av vilda växter.

Samling: kl. 10.00 på P-platsen söder om skansarna.

Exkursionsledare: Gun Pfern, 0763 37 14 04.

Under eftermiddagen inbjuder vi till en vandring på Mölle fälad förbi orkidéer, brudbröd och darrgräs. Om vädret är gynnsamt, kommer klockgrodorna att spela för oss.

Samling: kl. 14.00 på P-platsen vid Mölle busstation.

Exkursionsledare: Kerstin Persson, 0762 76 66 20.

 

Måndag 22 – fredag 26/6
Långexkursion till Ammarnäs

Den lilla fjällbyn Ammarnäs är porten till Vindelfjällens naturreservat, Sveriges största med 5500 km2. Här hittar vi den fritt forsande Vindelälven, härliga fjällvidder, rika fjällbjörkskogar, uråldriga barrskogar men också ett kulturlandskap präglat av både samer och nybyggare.

Delvis med hjälp av lokala experter utforskar vi växt- och fågelliv, åker båttaxi på sjön Tjulträsk, besöker en framstående samisk slöjderska, ”bestiger” Potatisbacken och mycket, mycket mera.

Dagsutfärderna är ofta konditionskrävande.

För mer information och anmälan: kontakta Göran Paulson (0735 88 47 40), som besökt Ammarnäs varje sommar sedan 1982.

Övernattning på vandrarhem/stuga.

Anmälan senast 1/3. Begränsat deltagarantal.

 

Lördag 27/6 kl. 10.00
Slåtter av vassen på Zackows mosse

Blommande kärrknipprot, den vackraste orkidén, brukar så här års hälsa oss välkomna till vasslåttern. . Vi röjer då försiktigt med liar för att skona gulyxnet och de andra orkidéerna i rikkärret.

Upplysningar: Kerstin Bergelin, 0705 41 14 14.

 

Mitten av juli, eftermiddag (mer info i höstprogrammet och på hemsidan)
Blommor och bin på Zackows backe

Hans Drake och Sara Richter guidar oss bland insekter och växter.

 

Lördag 1/8 kl. 10.00
Ängens dag på Zackows mosse 

Som vanligt firar vi ”Ängens dag” med slåtter på Zackows mosse. Vi slåttrar främst med hjälp av lien. Föreningen har egna liar och annat skötselmaterial att låna ut och det blir också tillfälle att pröva att bryna, knacka och slipa sin egen lie.

Kom och hjälp till, ta gärna med släkt och vänner!

Samling: P-platsen vid pastorsexpedotionen i Brunnby.

Upplysningar: Kerstin Bergelin, 0705 41 14 14.